top of page

Met deze tips komt je kind makkelijk uit bed voor schooltijd.


Heeft je kind moeite met wakker worden in de ochtend? Is het lastig om de ochtendroutine te volgen vóór school? Is de overgang naar school in de ochtend een van de moeilijkste overgangen van de dag? Als dat zo is, geeft deze blog je enkele ideeën over WAAROM deze uitdagingen zich voordoen, evenals enkele tips en trucs en komt je kind makkelijk uit bed!


Wakker worden is moeilijk

Veel kinderen hebben moeite met de overgang van slaap naar waakzaamheid. Dit wordt vaak het ‘opwindingsniveau’ genoemd en gaat samen met zelfregulatievaardigheden. Om ervoor te zorgen dat je kind met succes kan overschakelen tussen slaap en waakzaamheid, moet het zijn opwindingsniveau of zijn staat van alertheid veranderen.

Als je kind geen goede nachtrust heeft gehad, door bijvoorbeeld met moeite in slaap te vallen en/of met moeite de hele nacht door te slapen – dan zal het vermogen om van slaap naar wakker te gaan erg moeilijk zijn. Denk eens na over hoe jij je voelt als je geen goede nachtrust krijgt. Wakker worden is beslist moeilijker dan wanneer je goed slaapt! Dit geldt nog meer voor kinderen en kan zelfs nog meer negatieve gevolgen hebben voor een kind dat ook nog eens moeite heeft met sensorische verwerking.


Als je kind over het algemeen moeite heeft met het opwindingsniveau te reguleren, zal het wakker worden nog moeilijker zijn. Misschien heeft je kind gedurende de dag een lager opwindingsniveau en lijkt hij meestal bijna te kalm of moe. Misschien is hij een zintuiglijke vermijder en geeft hij de voorkeur aan liggende of passieve activiteiten. Of misschien heeft je kind gedurende de dag een hoger niveau, wat betekent dat het een hoger opwindingsniveau heeft en meestal hyper en zeer actief lijkt. Misschien is hij een zintuiglijke zoeker en is hij het liefst het grootste deel van de tijd aan het bewegen.


Als je kind moeite heeft om gedurende de dag een verwacht opwindingsniveau te bereiken en vast te houden voor bepaalde activiteiten (het heeft bijvoorbeeld moeite om te zitten en kalm te blijven bij focustaken omdat zijn energieniveau te hoog is), dan kan het zijn dat het moeite heeft met het vermogen om ook van slaap naar waakzaamheid te gaan.

Als dit het geval is, kan het nuttig zijn om 's morgens vroeg enkele activeringsstrategieën te gebruiken!

  • Natuurlijke verlichting. Als het buiten zonnig is als het tijd is voor je kind om wakker te worden, zet dan de gordijnen open en laat het licht binnenkomen! Veel onderzoeken hebben aangetoond dat natuurlijk licht helpt bij het vrijkomen van chemische stoffen in de hersenen en dat dit beter is dan kunstlicht. Als je 's ochtends geen zonlicht hebt (misschien is het winter en komt de zon pas later op), dan zijn er verschillende verlichtingsopties waaruit je kunt kiezen die natuurlijk licht simuleren.

  • Muziek. Heeft je kind een favoriete muzieksoort of een favoriet liedje? Probeer het te spelen als het tijd is om wakker te worden! Snelle, vrolijke muziek kan helpen om de hersenen wakker te maken en kan je kind zelfs aanmoedigen om uit bed te komen en een snel dansfeestje te houden in de ochtend!

  • Activerend voedsel voor het ontbijt. Probeer een aantal verschillende soorten voedsel die een activerend effect hebben. Knapperig voedsel, koud voedsel, voedsel met veel smaak. Deze geven de mond en smaakpapillen een snelle schok en helpen uw kind wakker te worden terwijl het aan het eten is. Probeer misschien ook eens een lekker koud drankje.

  • Op beweging gebaseerde activiteiten. Probeer activerende activiteiten op te nemen. Deze kunnen op vestibulaire basis zijn, aangezien vestibulaire activiteiten doorgaans een energizer zijn voor de hersenen en het lichaam. Probeer verschillende dierenpassen, slingeren, springen of salto's! Probeer misschien een paar yoga-oefeningen waarbij je hoofdpositie verandert. Zorg ervoor dat je eerst de zintuiglijke voorkeuren van je kind vaststelt, zodat hij de 'precies juiste hoeveelheid' vestibulaire input kan ontvangen, zodat hij niet overprikkeld raakt.

  • Gebruik andere zintuigen. Neem andere soorten activerende activiteiten op die zich richten op de andere sensorische systemen. We hebben het visuele (natuurlijk licht), auditief (muziek), smaak (smaak) en vestibulair (beweging) al besproken. Probeer daarnaast geuren om zich op het reuksysteem te richten, zoals citrus of pepermunt. Je kunt deze in de kamer verspreiden of een druppel op een armbandje plaatsen. Probeer tactiele input te geven om het tactiele systeem (aanraking) zoals trillingen te activeren.

Het kan oefening en consistentie vragen om je kind 's ochtends te helpen een goed energieniveau te bereiken. Het kan zijn dat je de activiteiten moet aanpassen naarmate je kind ouder wordt en op school met verschillende uitdagingen wordt geconfronteerd.


Volgorde en organisatie

Misschien wordt je kind prima wakker (of gebruik je een aantal van de bovenstaande strategieën en ze helpen! Yay!) Maar heeft hij moeite om zijn ochtendroutine te voltooien. Misschien weet hij niet wat hij in de ochtend moet doen, raakt hij dingen kwijt, of is hij te afgeleid. Dit kan niet alleen frustratie bij jou veroorzaken (omdat jij hem er voortdurend aan moet herinneren wat hij moet doen om op tijd de deur uit te gaan), maar ook voor hem! Onze kinderen willen het goed doen, dus als ze het moeilijk hebben, kunnen ze ook frustratie en angst voelen!

Als je kind moeite heeft om zijn ochtendroutine vóór school te volgen en hij ongeorganiseerd en/of afgeleid lijkt, komt dit waarschijnlijk door problemen met de executieve vaardigheden .Executief functionerende vaardigheden zijn een reeks vaardigheden die worden gebruikt om dagelijkse taken te beheren. Dingen als impulsbeheersing, organisatie, het initiëren van taken, geheugen en aandacht maken allemaal deel uit van het executief functioneren. Als uw kind op deze gebieden moeite heeft, zal het waarschijnlijk moeite hebben een routine te volgen, ook al is het een bekende, dagelijkse routine!


Laten we enkele ideeën doornemen die kunnen helpen het succes van je kind te verbeteren bij het doorlopen van de ochtendroutine vóór school:

  • Visueel. Als je kind worstelt met volgorde en organisatie, is het gebruik van beeldmateriaal een gamechanger! Gebruik een visueel schema om de dingen die hij 's ochtends moet doen op een rij te zetten. Dit kunnen afbeeldingen zijn of een geschreven lijst. Het gebruik van een visueel schema vergt enige oefening, dus zorg ervoor dat u ermee oefent voordat u verwacht dat hij het zelfstandig zal gebruiken. Gebruik ook beeldmateriaal om de items georganiseerd te houden. Maak foto's van hoe/waar de spullen (zoals kleding, rugzak, enz.) moeten zijn en hang de foto's op zodat je kind ze kan zien wanneer dat nodig is.

  • Visuele timer. Het gebruik van een visuele timer is handig, zodat je kind weet hoe lang het de tijd heeft om een ​​taak te voltooien. In plaats van je kind te vertellen dat het nog tien minuten heeft voordat het tijd is om te vertrekken, kan je hem helpen de timer op tien minuten in te stellen, zodat hij kan zien hoe snel hij zijn routine moet voltooien. Dit is ook nuttig om de tijd in het algemeen te leren en te begrijpen.

  • De avond ervoor klaarmaken. Zet zoveel mogelijk de avond ervoor klaar, zodat de ochtend sneller en gemakkelijker is. In plaats van 15 minuten te besteden aan het uitzoeken van een outfit en het zoeken naar schoenen, kan je kind zijn outfit uitkiezen en alles de avond ervoor klaarmaken. 's Ochtends pakt hij de vooraf uitgekozen kleding en is hij op tijd klaar!



Visuele hulpmiddelen


Spanning

Sommige kinderen ervaren echt spanning om naar school te gaan. Dit kan te wijten zijn aan problemen met zelfregulatie, problemen met sociale vaardigheden op school, of algehele angst gedurende de dag. Als dit het geval is, kan je kind moeite hebben om wakker te worden en op gang te komen, kan het moeite hebben met zijn ochtendroutine en kan het moeite hebben om het huis te verlaten.

De volgende strategieën kunnen wel of niet van toepassing zijn op je kind, dus zorg ervoor dat je eerst begrijpt waar de angst van je kind vandaan komt!

  • Proprioceptie. Proprioceptieve input – zwaar werk en diepe druk – is doorgaans rustgevend voor het zenuwstelsel. We noemen het graag het ‘alles aardende gevoel’. Het gebruik van proprioceptie voordat spannende situaties en tijdens momenten van angst, kan ervoor zorgen dat je kind zich rustiger voelt. Dingen zoals: een verzwaard schootkussen tijdens het ontbijt of tijdens het rijden naar school; het dragen van een verzwaard compressievest tijdens de ochtendroutine en/of op weg naar school; zware taken zoals duwen of trekken, dierenpassen en push-ups tegen muren. Je kunt ook proprioceptieve input geven met bepaalde voedingsmiddelen, zoals het drinken van een dikke smoothie met een klein rietje, of harde, taaie voedingsmiddelen die de kaak veel zwaar werk bezorgen.

  • Gepersonaliseerde kalmeringsstrategieën. Werk samen met je kind om vast te stellen welke strategieën hem helpen zich kalm te voelen. Neem een ​​uur de tijd waarop hij zich gelukkig en niet gestrest voelt, en bespreek wat de oorzaak is van de angstgevoelens en welke strategieën hij kan gebruiken. Als hij het niet zeker weet, praat dan over wat je gebruikt om je kalm te voelen. Experimenteer vervolgens met verschillende strategieën en stel vast hoe je kind zich hierdoor voelt. Maak een lijst met degenen die ze leuk vinden.

  • Visueel. Soms voelen kinderen zich angstig als ze niet weten wat ze kunnen verwachten. Als een kind moeite heeft om zich de toekomst te visualiseren, kan het zich angstig voelen omdat hij zich de komende dag niet kan voorstellen. Het gebruik van een visueel schema kan een deel van die angst helpen verlichten door je kind te laten zien waar hij zal zijn en wanneer. Voeg ook eventuele naschoolse activiteiten toe.

  • Sociale vaardigheden. Als je kind zich voor schooltijd angstig voelt vanwege problemen met sociale interacties (misschien heeft hij moeite om met leeftijdsgenoten te spelen), kan je thuis sociale vaardigheden oefenen! Ten eerste: empathie! Leef met hem mee en praat over hoe hij zich voelt. Dit bevestigt niet alleen de gevoelens, maar leert hem ook empathie, waardoor de kans groter is dat hij zich kan inleven in anderen. Probeer verschillende schoolse scenario's na te spelen. Dit kan je kind helpen een idee te krijgen van wat het kan doen en zeggen op de speelplaats of in de gang op school.

Ontbijt

's Ochtends een 'goed' ontbijt nemen kan voor veel kinderen heel nuttig zijn! Voedingsmiddelen die eiwitten en vetten bevatten, zijn een geweldige manier om de dag te beginnen, en het verminderen van de hoeveelheid verwerkte suiker kan de algehele aandacht en focus van veel kinderen helpen verbeteren.

Het is ook een goed idee om bij het ontbijt zoveel mogelijk zintuiglijke input te verwerken! Zorg voor voedsel met verschillende texturen (krokant, zacht, taai) en verschillende temperaturen (koud, warm, lauw). Probeer ook een verscheidenheid aan smaakprofielen toe te voegen: zout, hartig, zoet, enz.

Als je kind geen 'ontbijtmens' is en 's ochtends geen honger heeft, maar je weet dat hij iets nodig heeft om op gang te komen, probeer dan een kleine smoothie en stuur hem met een kleine ochtendsnack naar school. Het kan ook een goed idee zijn om ervoor te zorgen dat je kind 's ochtends als eerste voldoende water drinkt!

Als je kind wordt beschouwd als een kieskeurige eter en een beperkte aanbod heeft dat bij lust, is het misschien niet de beste tijd om nieuwe voedingsmiddelen uit te proberen. Dit kan angst veroorzaken bij veel kinderen die moeite hebben met eten. Geef hem in plaats daarvan vertrouwd, comfortabel voedsel waar hij zich geen zorgen over hoeft te maken terwijl hij zich voorbereid op een lange dag die voor hem ligt!


Routine is de sleutel!

Veel kinderen gedijen goed bij consistentie en routine! Probeer de ochtend- en voorschoolse routine elke dag hetzelfde te houden, zodat je kind weet wat hij kan verwachten. De eerste twee weken zijn misschien niet zo; het begin van het schooljaar brengt doorgaans veel veranderingen met zich mee en kan worden gezien als de ‘proefperiode’ voor je ochtendroutine. Probeer verschillende strategieën en blijf bij wat werkt!

  • Gebruik elke ochtend hetzelfde visuele schema.

  • Zorg elke ochtend voor hetzelfde ontbijt (of iets dergelijks als je kind meer variatie wil).

  • Word elke ochtend op hetzelfde tijdstip wakker.

  • Houd ook de bedtijdroutine de avond ervoor zo consistent mogelijk.


Positieve bekrachtiging

Kinderen gedijen goed met positieve feedback. Als je dus de hele ochtend, vóór de schoolroutine, positieve feedback kunt geven, is de kans groter dat je kind zich aan de ochtendroutine houdt en met een positieve instelling naar school gaat.

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat JIJ een positieve instelling hebt! Je kind voedt zich met jouw emoties en als jij je gestrest en angstig voelt, zal hij dat ook doen! Zorg voor een succesvolle ochtendroutine die je gebruikt voordat je kind 's ochtends wakker wordt. Kies 3 dingen die je kunt doen als je wakker wordt en die je een gelukkig en kalm gevoel geven, en doe ze consequent voordat je kind wakker wordt!

Terwijl je kind zijn ochtendroutine doorloopt, kies je drie dingen waarmee je hem kunt complimenteren. Probeer het elke ochtend nieuw te houden. Als he kind moeite heeft met het aankleden en plotseling een kleine overwinning heeft behaald met het dichtknopen van de broek, complimenteer hem dan met zijn doorzettingsvermogen! Als he kind het hele ontbijt heeft opgegeten, complimenteer hem dan met het feit dat hij een volledige maaltijd aan tafel heeft is geweest.

Enkele verschillende woorden om te proberen:

  • "Ik hou van de manier waarop je..."

  • “Je hebt het goed gedaan met...”

  • “Dat was een geweldige...“

Werk ook aan het verbeteren van het vermogen om zichzelf te controleren en zichzelf te complimenteren. Stel vragen over hoe hij vindt dat de ochtend is verlopen. Vraag waar hij denkt dat hij het goed heeft gedaan.

Vergeet niet dat niet elke ochtend rozengeur en maneschijn zullen zijn! We hebben allemaal wel eens een moeilijke ochtend, en jouw kind ook! Als je kind een zware ochtend heeft, leef dan mee en herinner hem eraan dat dit iedereen overkomt!


 
 
 

Kommentarer


logo (1).png

De Lotusbloem betekent zuiverheid, wedergeboorte en groei. Het weerspiegelt mijn missie om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin gezinnen vrij kunnen bloeien, net als de prachtige lotusbloem

Contact

Praktijk De Lotus
Gevestigd bij Corpus Virtuosus

Plaats -Vondel 14a
3272 Testelt

0496/03 83 43

© 2024 Daisy Boogaerts - De Lotus
BE0898.653.728

bottom of page