Waarom mijn kind altijd dingen vergeet (en wat je eraan kunt doen)
- Daisy - De Lotus
- 17 feb
- 2 minuten om te lezen
Herken je dit? Je vraagt je kind om zijn schooltas klaar te maken, en vijf minuten later zit hij zonder tas aan tafel. Of je herinnert hem eraan om zijn jas aan te doen, maar hij staat alweer zonder jas bij de voordeur. Dat je kind altijd dingen vergeet kan frustrerend zijn, maar wist je dat dit een dieperliggende oorzaak kan hebben?
Waarom vergeet mijn kind altijd dingen?
Veel ouders denken dat hun kind gewoon niet luistert of niet gemotiveerd is, maar vaak ligt de oorzaak in de ontwikkeling van het brein en het lichaam. Vergeetachtigheid kan te maken hebben met:
Ongeïntegreerde reflexen – Vooral de STNR- en ATNR-reflex kunnen het werkgeheugen beïnvloeden.
Problemen met prikkelverwerking – Een overprikkeld brein heeft moeite om informatie vast te houden.
Gebrek aan lichaamsbewustzijn – Als je niet goed voelt waar je lichaam zich bevindt, is het moeilijk om georganiseerd te blijven
Wat hebben reflexen hiermee te maken?
Bij de geboorte heeft een baby allerlei reflexen die helpen om te overleven en te groeien. Deze reflexen horen na verloop van tijd geïntegreerd te worden, zodat het brein efficiënter kan werken. Wanneer reflexen actief blijven, kan dit invloed hebben op concentratie, geheugen en coördinatie.
Bijvoorbeeld:
De ATNR-reflex (Asymmetrische Tonische Nekreflex) kan ervoor zorgen dat een kind moeite heeft om visuele informatie en beweging te coördineren, wat invloed heeft op onthouden en organiseren.
De STNR-reflex (Symmetrische Tonische Nekreflex) kan leiden tot moeite met langetermijnplanning en taakvolgorde.
Gelukkig kun je met eenvoudige oefeningen en speelse bewegingen reflexen helpen integreren, waardoor het geheugen en de concentratie verbeteren. Enkele tips:
Bewegingsoefeningen – Simpele spelletjes waarbij je kind kruipt of gekruiste bewegingen maakt, helpen het brein te organiseren.
Zintuiglijke rust – Zorg voor een rustige omgeving zonder te veel prikkels.
Structuur en herhaling – Geef visuele reminders en maak gewoontes voorspelbaar.
Praktijkvoorbeeld
Lisa, een meisje van 7 jaar, had altijd moeite om haar spullen mee te nemen naar school. Haar moeder probeerde alles: lijstjes maken, herhaaldelijk herinneren en zelfs straffen, maar niets leek te helpen. Toen ze hoorde over reflexintegratie, besloot ze het te proberen. Na een paar weken eenvoudige bewegingsoefeningen te doen, merkte haar moeder een groot verschil. Lisa herinnerde zich vaker haar tas en kon beter focussen op haar taken.

Kind vergeet alles
Wil je weten of de oefeningen effect hebben? Let op deze signalen:
Je kind vergeet minder vaak spullen.
Hij of zij kan taken beter in de juiste volgorde uitvoeren.
De concentratie en rust lijken verbeterd.
Wil je hier dieper op ingaan en ontdekken welke oefeningen echt helpen? Bekijk dan ons Speel&Leer-programma, waarin je samen met je kind reflexen kunt integreren op een speelse en effectieve manier!
Comments